onsdag 8 juni 2011

Studiebesök på kvarnen & Rågscones


Igår var första skoldagen efter fem veckors praktik. Vi mjukstartade lite med att göra ett studiebesök på Limabacka Kvarn utanför Varberg, som är en liten kvarn som producerar ekologiskt mjöl. Det var intressant att se hur mjölet maldes och hur det skickades neråt i kvarnen för att sedan komma ut färdigt för packetering, men det var dock lite svårt att höra vad som sades eftersom det lät en del.. Vi avslutade med att ta en fika med frallor och fikabröd som våra lärare haft med sig från skolan. Fikade gjorde vi längst upp på tredje våningen och då stängde mjölnaren av maskineriet. När vi gick fick vi ta med oss en kasse med två valfria mjölsorter. Jag valde vetemjöl special och stenmalet rågmjöl.
Redan igår kväll använde jag mjölet till att göra scones och det smakade kalas. Jag körde på det vanliga sconesreceptet från min gamla hemkunskapsbok från grundskolan, men bytte en del mjöl mot rågmjöl.

Rågscones
3 dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl
2 msk bakpulver
1/2 tsk salt
Blandas i en skål

50 g margarin
Finfördelas i mjölblandningen till en grynig massa.

2dl mjölk
Tillsättes och blandas hastigt.

Forma två runda kakor. Platta till. Nagga och skär två snitt som korsar varandra.

Grädda i mitten av ugnen 10 minuter- Hur enkelt som helst. :)

2 kommentarer:

  1. Vilket roligt studiebesök och scones är himla gott

    SvaraRadera
  2. Ja visst är de och otroligt lätta att göra.. alla kan göra dem..

    SvaraRadera